Нощ на прилепите в Бургас

 

За поредна година събитието «Нощ на прилепите» се радва на огромен интерес от страна на малки и големи природолюбители и ентусиасти в гр. Бургас. Членовете на НЕПИАСТ отново участваха в организацията заедно със СНЦ «Зелени Балкани» и Българска Фондация «Биоразнообразие».

Традиционната ни впечатляваща презентация с вълнуващи факти породи въпроси от рода на «как да си завъдя прилепи на терасата» и остави десетки родители без съмнения кое е новото любимо животно на децата им. Публиката, съставена предимно от ерудирани второкласници, беше добре подготвена с допълнителни факти за прилепите с източник интернет, които щедро цитираше за най-голямо удоволствие на нашия лектор. Изключително сме горди от факта, че всички посетители на събитието вече са добре запознати както с анатомията, така и с личния живот на прилепите, никой не се страхува от тях и дори разпознават основните видове. Ако някой не е чул името на прилепа, който яде жаби – оставили сме го за догодина.  

След като бяха вдъхновени от презентацията, посетителите получиха възможност да изразят емоциите си чрез изкуство – арт ателиетата бяха заредени с оригами, фигурки и маски – отново на прилепна тематика. Всички желаещи оцветяваха, боядисваха, изрязваха и лепиха разнообразни творения с прилепна форма. По-смелите участваха в ателието за рисунки по лица, където разбираемо черният цвят беше изчерпан първи, но пък Батман се сдоби с армия от двойници. Творческото настроение беше допълнено от изложбата на комикси, която се помещава в същата зала.

За покачването на адреналина се погрижиха членовете на спелеоклуб НЕПИАСТ, които подготвиха екстремен тролей, спускащ се от втория етаж на сградата на Морско казино. Пещерняците са свикнали да виждат хиляди прилепи под земята, но далеч не бяха очаквали грандиозния интерес, който предизвика тяхното съоръжение сред младите прилепни ентусиасти. Височината не стресна търсачите на силни усещания и над 40 деца преминаха по тролея – последните доста след залез слънце за ужас на своите родители.

След толкова много атракции най-решителните участници имаха възможност наистина да видят (или поне чуят) живите прилепи, обитаващи градската градина на Бургас. Разходката с ултразвуков детектор даде възможност на всеки желаещ да се почувства като учен-изследовател и със собствените си сетива да установи, че дори и в населените места има място за диви животни.

 

Благодарим на всички, които помогнаха при организацията.