В търсене на нови пещери край Тетевен

Колегите от „Пещерен клуб – Черни връх“, София използваха няколкото почивни дни, които се събраха около великден и организираха прекрасна експедиция

за търсене на нови пещери около Тетевен. От страна на НЕПИАСТ участие взеха Ачо и Станимира. 

Пристигнахме на обявеното място в петък вечер, когато повечето участници вече бяха тук. Домакините бяха дошли по-рано и вече бяха свършили доста работа – пещерата „Ди Гри“ беше екипирана, а също така бяха обходени някои от планираните маршрути. За нас остана да се настаним в лагера.

След брифинга на нас се падна честта да картираме „Ди Гри“ с помощта на Даниела и Светльо от „Черни връх“.

На другия ден се екипирахме и след кратко газене из околните рекички стигнахме пещерата. Там очаквано заварихме огромно количество използвани памперси – очевидно въртопът се използва за импровизирано бунище от хората, които живеят в махалата северно от шещерата.

Дани и Светльо се заеха с боклуците:

 

 

 

А ние се заехме с картирането. 

 

 

Благодарение на радиостанциите, лазерната рулетка и най-вече дълбочината на „Ди Гри“ (28 метра) работата приключи за около час. Впоследствие беше изработен триизмерен модел на пещерата и от него направихме двуизмерното изображение за разпечатване:

 

 

За съжаление дъното на пещерата също не беше пожалено от безотговорните родители и беше заринато предимно с употребявани памперси освен останалите боклуци. Направихме още едно проникване за да напълним останалите найлонови чували, но остана доста работа по почистването. 

 

 

 

След като прикилючихме с основната задача за деня се отправихме на обход в търсене на нови пещери в района на север от пещерата.

Попаднахме на много интересен спелестологичен обект – над 200 годишна чешма. 

За съжаление не открихме нови пещери и тъй като времето напредна се отправихме към лагера.

 

Там ни посрещнаха с новината за открити няколко нови пещери от останалите екипи, като едната от тях с над 80 метра денивелация разделени на 3 отвеса. 

На другия ден бургаската група се включи в обход заедно с Никола Дончев (Джонсъна), Красимир Колевски (Колевски) и Светлoмир Балевски (Светльо)

Уви – след около 13 километра обход и този ден нямахме успех при откриването на нови пещери, и след като взехме координатите на 2 вече известни се прибрахме в лагера. 

На другия ден помогнахме доколкото можем с прибирането на екипировката:

 

 

и потеглихме към Бургас.

 

Като обобщение – една перфектно организирана експедиция, за което трябва да благодарим най-вече на Весела Бубова (Веси)

 

В района има още доста работа за вършене, така че се надяваме тази експедиция да стане ежегодна.

 

_____________________________________________________________

Снимки: Станимира Делева, Красимир Колевски